Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

"Ιστορίες του κ. Κόυνερ", Μπρεχτ

"Ποιο είναι το μεγάλο μυστικό του βλάκα" ρώτησαν κάποτε τον κ. Κόυνερ. "Αυτό που τον κάνει ακατανίκητο, ανυπέρβλητα κακό και πάντα νικητή".

"Το μεγάλο μυστικό του βλάκα, χμ, για να σκεφτώ λίγο... Ε... μάλλον ότι δεν του περνά καν απ' το μυαλό, δεν διανοείται ότι μπορεί για μια στιγμή να' χει άδικο. Κι' αν του περάσει μια στάλα υποψίας απ' το μυαλό, γρήγορα τη διώχνει. Αυτός βλαξ; Ποτέ των ποτών.

Ο άλλος είναι πάντα. Έτσι γίνεται αδίσταχτα θρασύς, υπέροχα επικίνδυνος, ανυπέρβλητα αλαζονικός. Και πείθει. Γιατί πάντα υπάρχουν αρκετοί βλάκες για να σχηματίσουν μια πλειοψηφία. Αυτό είναι το μυστικό όπλο του βλάκα. Μα γι' αυτό πρέπει να εξολοθρεύσουμε τη βλακεία, γιατί κάνει βλάκες αυτούς που τη συναντούν".

Δεν έχουμε παρά να αντικαταστήσουμε τις λέξεις "βλάκας" και "βλακεία" με τις λέξεις "φασίστας" και "φασισμός" για όσους υποστηρίζουν το Χρυσαυγίτικο μόρφωμα με αφορμή τη δίκη που γίνεται.

Βεβαίως θα μπορούσε να επεκταθεί η αντικατάσταση των παραπάνω λέξεων "βλάκας και βλακεία" και με άλλες λέξεις, εκφάνσεις και πτυχές του δημόσιου βίου. Τ' αποτελέσματα θα είναι τω όντι εντυπωσιακά. Δοκιμάστε το. Θα εκπλαγείτε.

Domenico

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου